Újszülött szoptatási tanácsok
2020. 12. 22.

Minden újdonsült szülőben egyaránt előjön a szoptatástól való félelem. Mindig felmerülnek a kérdések, hogy vajon; Hogy kell csinálni? Melyik a legjobb pozíció a kicsi számára? Fog-e fájni és ha igen akkor mennyire?

<a href="https://www.freepik.com/vectors/food">Food vector created by pch.vector - www.freepik.com</a>

Nos, ha ezt a 3 sort elolvastad, akkor valószínűleg a szülés előtt állsz és kíváncsi vagy a legtöbbet elhangzott kérdések válaszaira, amiket két sorral feljebb olvastál. Ezért vagyok én itt, hogy választ adjak neked rájuk.

 

Nagyon régóta ismert tény, hogy az édesanya és kisbabája között a szoptatás különleges kötődést alakít ki, viszont pár éve kezdjük csak megérteni, hogy a szoptatás az édesanya egészsége szempontjából rendkívül fontos. A szoptatás alatt a kisbabák védelmet élveznek számos betegséggel szemben, az egyik a hasmenés. Édesanyák szempontjából is a szoptatás alatt beszélhetünk védelemről, hiszen a hosszú ideig tartó szoptatás után nagyon minimálisan fordul elő emlő-és petefészek rák. A szoptatás már rögtön a szülés után a szülőszobán elkezdődik, hiszen miután a pici megszületett azonnal az édesanya mellkasára teszik, ez azért történik meg, mert ekkor a szopási ösztöne a legerősebb. Ha természetes úton jön létre a pici a szülőszobán a megfigyelés kb. 2 óra, ezalatt anya és az újszülött ezt az időt együtt töltik és jó alkalom arra, hogy megtörténjen az első szopizás. Ha esetleg nehézség adódna, akkor nyugodtan lehet segítséget kérni a csecsemős nővértől vagy akár a szülésznőtől is.  Az előtejre minden újszülöttnek szüksége van, ami a várandóság alatt már az anyamellben termelődni kezd. Ez egy koncentrált táplálék és sok ellenanyagot tartalmaz. Ezt nevezzük a „baba első védőoltásának.” Az előtej kicsi, de tökéletes táplálék. Ettől a kis adagtól nem igazán érzi magát jóllakottnak és ez arra készteti, hogy gyakrabban szopjon és ettől a gyakori szopástól hamarabb beindul a tejtermelés. Ennek az előtejnek, mondhatjuk azt is, hogy hashajtó hatása is van, ugyanis a baba belei tele vannak magzatszurokkal és ez az előtej segíti a kitisztulását a magzatszuroktól. Viszont a sárgaság megelőzésében is fontos szerepet játszik. Hiszen ritkábban sárgul be az az újszülött, amelyik az első napokban gyakrabban szopik.

Tehát mondhatjuk azt, hogy a szoptatás a legjobb táplálási módszer az újszülött számára születésétől kezdve az élet első 6 hónapjában.

Sokakban felmerül az a kérdés, hogy szoptatásnál hogyan is tartsuk a babát, hiszen a nem megfelelő testhelyzet megnehezítheti a szoptatást. A leggyakoribb pozíció a bölcsőtartás, viszont néha fekve, néha ülve is megpróbálhatjuk az etetést. Figyeljünk arra, hogy a babának ne kelljen a fejét elfordítani ahhoz, hogy a mellbimbót elérje, a pici mindig legyen közel hozzánk, úgy, hogy az álla és az orra érjen a mellhez. Ezeket a technikákat a kicsi néhány nap alatt megtanulhatja és segítsünk is neki, hogy minél hamarabb megtanulja. Ha szoptatás alatt fájdalmat érzünk, nézzük meg, hogy milyen helyzetben van a baba és a mellbimbót hogyan kapta be. A pici akkor tud jól szopni, ha a bimbóudvart is bekapja.

Előfordul, hogy szoptatás alatt kisebesedik a mellbimbó, de erre is van pár tanács:

-Viseljünk jól szellőző, pamutból készült felsőt

-Ne használjunk szoros melltartó, ami irritálja a bimbót

-Pár csepp kifejt anyatejjel is kenegethetjük a mellbimbót

Ha ezek sem segítenek és muszáj valamilyen készítményt használni, mindenképpen előbb a háziorvossal és a védőnővel kell konzultálni.