Babakocsi

Babakocsit választani nem egy könnyű feladat, egy jó választás hosszú ideig meg könnyíti és kényelmesebbé teszi a gyermekek és szüleik mindennapjait, viszont ha rosszul választunk az nagyon megtudja nehezíteni a család életét.

Először is meg kell vizsgálnunk a jövőbeni használat körülményeit és az életmódunkat, mert nem mindegy, hogy zömével vidéken egy kis faluban esetleg tanyán élünk, esetleg szeretünk kimozdulni a természetbe, erdőbe, réten, mezőn sétálni, vagy városban élünk és nem is nagyon mozdulunk ki onnan ahol sima aszfalton kell tolnunk. Tükörsima aszfaltra, térkőre jó választás lehet a kis kerekű babakocsi is, viszont a göröngyös vidéki utakra, erdőbe, mezőre a nagy kerekű típusok lesznek jók mert a kis kerekű megakad a göröngyökön.

Ha szinte kizárólag csak tömegközlekedünk, vagy sokat kell lépcsőznünk, esetleg kevés a hely a lakásban, nem lesz könnyű dolgunk egy nagy és nehéz babakocsival, már csak azért sem mert van olyan település ahol nem lehet babakocsival felszállni a villamosra vagy buszra, és lift sincs minden társasházban. Ilyen helyzetekre az összecsukható könnyű sportbabakocsi lehet a megfelelő. Újabban vannak olyan típusok, melyek összecsukásuk után berakhatóak egy hord táskába és akár a vállunkra is akaszthatjuk, akár a kezünkben is vihetjük, de könnyedén elrakhatjuk ha nincs rá szükség. Olcsóbb megoldás lehet egy könnyű esernyőre csukható babakocsi ami összecsukva ugyancsak kis helyet foglal, így könnyen elfér bárhol akár a kocsi csomagtartójában, akár a buszon, akár ha fel kell vinnünk a 4. emeletre. A sport babakocsik általában lapra csukhatóak, van belőlük olyan aminek levető a sport része a vázról. Ezeknél általában a sport rész megfordítható, így akár a mamájával szemben is ülhet a lurkó.

Akik családi házban laknak, esetleg társasházban ahol lift is van és a lakás is elég nagy ahoz, hogy ne keljen állandóan a babakocsit kerülgetni. Nos nekik megfelelő lehet multifunkciós 2in1-3in1, azaz kettő illetve három funkciós babakocsi. Ezek általában masszív erős vázzal, nagy kerekekkel rendelkeznek. A vázra felszerelhetjük a mózest, a sport részt, vagy akár a hordozót is attól függően, hogy melyikre van szükségünk. A babahordozót használhatjuk autósülésként is amíg ki nem növi a kicsi. Az autóban rögzíthetjük a biztonsági övvel is és iso-fix bázis talpal is. Az iso-fixes rögzítés stabilabb, gyorsabb, biztonságosabb megoldás. Egy kattintással ki és be rakható a hordozó az autóba és nem kell az övvel vacakolni, viszont az iso-fix bázistalp árával meg növekedik a költségünk. Az iso-fixes rögzítés feltétele még, hogy a gépjárművünk gyárilag iso-fix rendszerü legyen, továbbá, hogy a hordozó is iso-fix rendszerű legyen. Általában csak az öreg régebbi tipusú autók nem támogatják az iso-fix rendszert.

Van egy igencsak speciális kategória is amire csak kevés családnak van szüksége ez pedig az iker babakocsik kategóriája. Az ikerkocsik többnyire multifunkciósak, tulajdonképen minden tartozékuk duplázódik kivéve a vázat, ami egy ugyan de lényegesen nagyobb minta szimpla társai, hogy elférjen rajta minden duplán és a megnövekedett súly alatt is stabil maradjon.

Hasonlóak az úgynevezett testvér babakocsik is ahol nem túl nagy a kor különbség a gyerekek között. Itt többnyire a hátsó ülés háttámlája vízszintesre dönthető, így a kisebbik gyermek akár fekvő helyzetben utazhat egy soft mózes segítségével, az első részben pedig a nagyobbik gyerkőc ülhet, az ő háttámlája is dönthető viszont csak kis mértékben, ezért csak ülő helyzetben tud utazni.

Ha ezek alapján tisztába tudtuk tenni, hogy milyen kocsira van szükségünk, már csak a gyártót, a típust és a színt kell kitalálnunk. A gyártó és a típus kiválasztásában csak azt a tanácsot tudjuk adni,hogy azt válassza mindenki amelyik tetszik, és amelyik belefér a költségvetésbe, mindegyik általunk forgalmazott babakocsi prémium minőséget képvisel, így ha körültekintően, átgondoltan a saját igényeiket alaposan megismerve választanak biztos, hogy nem fognak csalódni.