TOP 15 gyerekbarát kutya
2021. 02. 18.

Sok családnál felmerül a kérdés, hogy milyen kapcsolat lesz a születendő gyermek és a kutya között. Vannak akik kifejezetten akkor szeretnének házikedvencet mikor a gyermek születik .

A kutya fajtájának a kiválasztásakor számolnunk kell azzal is, hogy kistestű vagy nagytestű kutyával bővítenénk  családunkat. Fontos utána járni, hogy az adott kutyafajta mekkora termetű lesz a baba érkezésekor, mennyire gyerekbarát illetve családbarát, hogy stabil -e az idegrendszere, nyugodt, kiegyensúlyozott-e  és mennyire őrző védő.

A választásunk előtt alaposan körbe kell járni a témát, utána olvasni, konzultálni például kutya kiképzőkkel, tenyésztőkkel.

Azért is szükséges, hogy megfontolt döntést hozzunk  mert egy rossz választás esetén lehet, hogy kénytelenek leszünk a kutyát elajándékozni. Ez pedig nehéz ha időközben a kutyus is a szívünkhöz nőtt és családtagként szeretjük.

Több mint 100 olyan kutyafaj van, amelyekkel ha kellőképpen foglalkoznak a megfelelő nevelés hatására, legnagyobb figyelemmel és odaadással lesz a kicsink felé.

Milyen gyerekbarát kutyafajtát válasszunk a gyerek mellé?

Elhoztam nektek pár gyerekbarát kutyafajtát és egy kis leírást , hogy a választás a lehető legegyszerűbb és legjobb legyen számotokra.


Az Újfundlandi:

Egyik érdekessége, hogy olyannyira békés, hogy még csak nem is ugat, épp ezért van az, hogy ha ugat akkor már baj van és nem csak a ház előtt elsétáló embert ugatja meg. Bár nagytestű kutya , de nagyon barátságos és kimondottan jámbor a családjával és a babákkal is , ő egy igazi családi kutya. A sétáltatások során sem fenyeget az a veszély, hogy ha más kutya jön szembe akkor eszeveszettül elkezd ugatni és majd kiugrik a bőréből, mert nagyon illedelmesen és kedvesen fogadja a felé közeledő kutyákat.

Az Uszkár:

Egy olyan háziállat, amely nagyon bújós fajta és nagyon tetszik neki már az is, hogyha csak egy-egy simogatást kap miközben mi a lakásban járkálunk. Ugyanakkor számtalan dolgot képes a gazdájától elsajátítani. De emellett nagyon érzékeny lélek. Egy rendkívül gyerekbarát kutya.


A Vizsla:

A vizsla nem csak vadászkutya, hanem lehet a gyerek játszópajtása is. Gyerek mellé jó választás . Bátran kijelenthetjük, hogy az alkalmazkodóképessége ennek a kutyának a legjobb, hiszen a kimagasló intelligenciája teszi azzá, aki. Ám házőrzőnek nem kimondottan alkalmas.


Az Ír szetter:

Nagyon életvidám és a mókázásra, szórakozásra mindig, minden körülmények között kapható. Ő is rendkívül családbarát és a kisgyerekekkel is teljesen jól el van. Fontos figyelemben tartani, hogy sok mozgást igényel , így kertes házba egy tökéletes választás.


A Labrador:

Egy Labradorból áradnak a cukiság hormonok. Nagyon kedves és játékos kutyus, bár nagytestű az agresszív viselkedés teljesen távol áll tőle, viszont nem félénk és imádja a vizet. Egy igazi családi kutyafajta.

A Golden Retriever:

Képes mindenkivel nagyon jó barátságot ápolni, gyerekekkel, gazdival és más kutyákkal egyaránt. Rendkívül játékos és gyerekbarát kutya. Könnyen képezhető és jó választás lehet gyerek mellé.

A Beagle:

Egy nagyon türelmes és okos kutya. Hamar megtalálja a közös hangot a gyerekekkel. Nyugodtan tartható panellakásban. Annak ellenére, hogy milyen kis termetű, nagyon sportos és folyton játszani akaró kutyus.


Skót juhász:

Ha azt mondom, hogy „Lassie” akkor már mindenkinek beugrik melyik kutya is a skót juhász. Nyugodt és megbízható természete miatt már az újszülött gyerek mellé is ideális.

A Cocker spániel:

Intelligens és gyerek mellé tökéletes választás. Rendkívül emberszerető és könnyen alkalmazkodik. Mindemellett idomítható is.Az Angol buldog:

Minden valószínűség szerint ő lesz a gyerek kedvence, hiszen bohóckodó viselkedése miatt szeretik világszerte. Viszont nem annyira sportos, de emellett szeret a család közelében lenni. Amolyan bújós típus. Fontos tudni, hogy horkol a kutyus, szóval, ha lehet akkor ne a gyerek mellett aludjon.


A Boxer:

A Boxer egy olyan fajta, amely nagyon hamar és nagyon szoros kapcsolatot ápol a család összes tagjával. Rengeteg mozgás jellemzi, tehát másodpercek alatt körbejárja a házat a kerttől kezdve az utolsó sarokig. Gyermekekkel nagyon jól kijön, védelmezi és szereti őket.


A Bichon:

Jellemző rá, csak úgy, mint a Boxerre, hogy nagyon életvidám és igényli a folyamatos mozgást. A családdal való szoros kötelék kiépítése is fontos számára,bátran kijelenthetjük, hogy egy gyerekbarát kutya. Nyugodt természetű ,de ha kell, tud igen harcias is lenni.


A Norfolk Terrier:

Amikor először meglátnánk azt gondolnánk, hogy 1-2 óra játék nekik elég, azonban ez nem így van. Képesek akár egész nap fel és alá rohangálni a gyerekekkel, így gyerek mellé ajánlott. Rengeteg szeretetre van szükségük és ugyanakkor ezt ők is viszonozzák felénk. Nem tetszik neki, ha a gazdi más kutyákat is megsimogat, viszont ő könnyebben barátkozik más kutyákkal. Azt jó tudni, hogy mivel rengeteg energia rejlik benne így nem igazán ajánlott lakásba.


A Bernipásztor :

Ha egy gyermekes család nagyméretű kutyát keres a Bernipásztor ideális választás lehet. Magas ingerküszöbének köszönhetően extrém higgadtan reagál mindenre . Veleszületett védőösztöne ellenére esetében nem kell félni semmiféle támadástól.


A Németjuhász :


Jól teljesít rendőrkutyaként , de terápiás kutyaként is jeleskedik. Engedelmes, hűséges kutya, ugyanakkor jó házőrző is. Gyakran szolgál vakvezető kutyaként, védi a család minden tagját.

Gyerekbarát kutyus