Tápszeres baba
2020. 12. 22.

Egy kisbaba legfontosabb tápláléka az anyatej. Azonban vannak olyan időszakok amikor nem áll rendelkezésre a gyerek számára elegendő mennyiségű anyatej, ekkor a mesterséges, de ugyanakkor biztonságos tápszerrel tudjuk kiegészíteni, amely kiválóan pótolja az anyatejet a pici számára.

Azonban olyan esetek is előfordulhatnak, amikor nem azért nem tud anyatejhez jutni a baba, mert nem termelődik elegendő, hanem az anyukának sajnálatos módon valamilyen betegséggel kell küzdenie. Emellett előfordulhat olyan is, hogy a baba szervezete nem tudja kellő módon feldolgozni az anyatej egyes részeit, ilyenkor szintén tápszerrel kell folytatni a táplálék bevitelt.

Az anyatej termelődése már a szülés utáni első napokban beindul, de nem egyenletes mértékekben. Ennek megoldására is a háziorvos által felírt allergia megelőző tápszert kell használatba venni.

Rendkívül fontos kiemelni, hogy a gyermek nagyjából 3 éves koráig ne kapjon bolti tejet, használjunk tápszert vagy csecsemőknek készített tejitalt.

 Amikor a baba 6 hónapos lesz az anyának csökkenni fog az anyatej termelődése és ekkor is szükség lehet a tápszerre.

Vannak olyan esetek, amikor a szülők, nemet mondanak amikor valaki a tápszert javasolja, mint anyatej pótló ételt. Nekik nagy valószínűséggel rossz tapasztalataik vannak a rég sűrű és nagyon puffasztó tápszerekkel.  Ám a tápszerek összetétele és gyártási technológiája mára már teljesen megváltozott és a mai modern tápszerek összetétele egyre jobban hasonlít az anyatejre.

Ezek a tápszerek tehéntejből vannak előállítva. Igen tudom, hogy az előbb azt olvastad, hogy nem szabad adni a tehéntejet, de aggodalomra semmi ok, hiszen igaz, hogy a termékek alapját a tehéntej adja, de a modern technológiák segítségével átalakított tápszereket úgy gyártják, hogy mindenben megfeleljenek a modern orvostudomány, a szülők, da legfőképpen a gyermekek által támasztott elvárásoknak. Tehát nem csak egészségesek, laktatóak, de még finomak is. A megbízható és jó nevű tápszer gyártókra jellemző az állandó kutatás, innováció, a technológia és termékfejlesztés, valamit a termékek folyamatos tesztelése. A gyártás és az értékesítés során nagyon szigorúan vannak ellenőrizve a higiéniai körülmények, és gyártási folyamatok precíz, pontos betartása, ezek által garantálva, hogy a kisbabánk biztonságos, a fejlődését elősegítő, finom tápszerhez jusson. Viszont arra figyeljünk oda, hogy csakis megbízható gyártótól és kereskedőtől vásároljunk tápszert. Ha bármilyen félelmünk lenne egy adott termékkel, a gyártójával, vagy a kereskedővel kapcsolatban, inkább kéjük ki a védőnőnk, vagy gyermek orvosunk véleményét, tanácsát, hiszen a gyermekünk fejlődéséről és egészségéről van szó.  Attól, hogy ezek a tápszerek, ilyen gondosan vannak elkészítve azt tudnunk kell, hogy az anyatejet semmi nem tudja pótolni.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a különbség a tápszeres és a szoptatott babák között.

Nos az első és legfontosabb dolog, hogy más bélflórával rendelkeznek. A bélflóra igazából csak a szervezetet segíti elő a védekezésben. Az anyatejben a „jó” bélflórák vannak többen. Tápszer készítésénél viszont egy-két szabályt fontos betartanunk a baba egészségének érdekében. Mielőtt tápszert készítünk alaposan mossuk meg a kezünket. Hőtől, fénytől védve tároljuk a dobozt légmentesen a megadott időpontig. A tápszert mindig frissen kell elkészíteni minden etetés előtt és az utasításokat pontosan be kell tartani és úgy kell elkészíteni, ahogyan azt a doboz oldalán vagy alján olvashatjuk. Alaposan fertőtleníteni kell a mérőkanalat, a cumisüveget és a cumit. Ha a pici nem ette meg a tápszert 2 órán belül, ne használjuk fel újra, öntsük ki! Tápszeres etetésnél előfordulhat az is, hogy a pici nem igazán fogadja szívesen az ismeretlen ízvilágot, ezért korának megfelelően „belecsempészhetünk” kis mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldséget.

Vannak olyan gyermekek, akik kifejezetten elutasítják a cumisüveget fogzás idején, hiszen ilyenkor az ínyük érzékeny, ezért megpróbálhatjuk a tápszert pohárból esetleg kiskanállal adni, hiszen ezekben a nehéz napokban is a babának szüksége van tejalapú táplálékra.

Tápszereknek különböző fajtái vannak, például:

-anyatej helyettesítő tápszerek

-kiegészítő tápszerek

-Junior italok

-Allergiás megbetegedések által veszélyeztetett picik számára: pl à HA tápszerek; HA pépek

-Szója alapú tápszer

-Aminosav alapú tápszerek

Egyéb speciális igényekre kifejlesztett tápszerek.

Lényeges, hogy a tápszerfajtákról, a táplálásról mindenféleképpen érdeklődjünk a gyermekorvosnál és természetesen a védőnőnél is! A javaslatukat figyelembe véve válasszuk ki a megfelelő tápszert, és adagolást a babánknak!

Ha megtaláltuk a legmegfelelőbb tápszert, mindig olvassuk el a gyártói utasításokat, attól maximum a gyerekorvos utasítása esetén térhetünk el!