Baba melegkiütés
2020. 12. 22.

A melegkiütés pici gyerekeknél nagyon gyakori bőrprobléma, ami leginkább nyáron, vagyis melegebb időszakban fordul elő a babák bőrén.

A nagy meleget a felnőttek is nehezen viselik, de a kisebbek még nehezebben, ugyanis a pici babáknak még nem elég fejlett a hőszabályozása és nekünk szülőknek ebben kell segíteni, hogy a hőséget könnyebben átvészeljék. 

A melegkiütést másnéven MILIARIÁNAK is nevezik. Ahhoz, hogy megértsük melegkiütés létrejöttének az okait, ismernünk kell a verejtékmirigy működését. A  verejtékmirigyeknek fontos szerepük van, hiszen, a verejtékmirigyek  segítik a test hőszabályozását az izzadság elpárolgásával. Amikor a verejtékmirigyből az izzadság a csatornákon keresztül nem tud a felszínre jutni, akkor alakul ki a melegkiütés. A melegkiütés apró duzzadt, piros pöttyök formájában jelennek meg a baba bőrén. Könnyen össze lehet keverni allergiás reakciókkal vagy éppen más bőrproblémákkal is.

Alapesetben hogyha semmilyen tünet nincs, azaz a baba nem lázas, nem nyűgös, akkor valószínű, hogy melegkiütéssel állunk szemben. Ettől függetlenül a tünetek jelentkezésekor mindenképpen keressük fel a gyermekorvost, hogy biztosan kizárjon más lehetséges betegségeket. Ha meg szeretnénk előzni a melegkiütést, akkor tehetünk is ellene, például figyeljünk oda a baba öltöztetésére. Persze, hogy féltjük, óvjuk, nehogy valami baja történjen, esetleg megfázik, de mi szülők hajlamosak vagyunk, hogy túlságosan is óvjuk kisbabánkat. Kerüljük a szűk ruhadarabokat és inkább szellősebb anyagból készült ruhákat adjunk rá. Néha lehet pucéran is hagyni őket. Kerüljük a közvetlen napfényt és inkább árnyékos helyet válasszunk számukra a kedvenc időtöltésükhöz.

Ha viszont már mégis megjelentek a melegkiütések, akkor a hűsítő zuhany nem csak megelőzésként jó, hanem használható a melegkiütés kezelésére is.  Sokkal többet nem igazán tudunk tenni, meg kell várnunk amíg elmúlik magától. Ha nagyon elterjedt a melegkiütés, akkor fenn áll a veszélye a felülfertőzésnek. Ez viszont már okozhat problémákat és ilyen esetben minél előbb keressük fel a gyermekorvost!

Otthon ne kezdjük el kezelni ezt a fertőzést semmilyen hintőporral vagy rázókeverékkel! Ugyanis ezek a szerek eltömítik a pórusokat és továbbfertőzést okozhatnak.

Még nem beszéltünk arról, hogy hol fordulhat elő a baba bőrén melegkiütés. A dundibb babáknál a hajlatoknál lehet gyakori, például.: hónalj tájékon, pelenkás területeken. Normál testsúlyú babáknál a mellkason, a hát felső részén és az arcon is jelentkezhet, de náluk is előfordulhat a hajlatokban.

A melegkiütésnek 8 fajtáját tudjuk megkülönböztetni és ez függ attól is, hogy milyen mennyiségben vannak jelen a test különböző részein.

-Kristályos Miliaria: Felgyülemlett izzadságbuborék, egyéb tüneteket nem igazán mutat.

-Piros Miliaria: Ezt a fajtáját ismerik leginkább, a bőrön felgyülemlő piros folt jellemzi, amivel viszketés és bőr irritáció társul.

-Pusztuláris Miliaria: Ez ritka esetnek számít, ezt a fajtát okozhatja baktérium is.

-Profunda Miliaria: Ez lehet talán a legveszélyesebb formája a kiütésnek, ugyanis erős, égető érzéssel jár.

-Posztszimilár hypohidrozisz: Ennél a fajtánál már olyan fájdalom lép fel, hogy minden egyes mozdulat fájdalmat okoz.

-Colloid Miliaria: Ez a 2. legrosszabb és legveszélyesebb fajtája. Itt már gennyes 5mm-es hólyagról beszélünk.

-Trópusi anhidrotikus aszténia: Erről viszont mondhatjuk azt, hogy a legritkább és legveszélyesebb fajtája a melegkiütésnek, ami már elzáródást és hővisszatartást eredményez.

-Okklúzios Miliaria: Ez akár 48 órás elzáródást is okozhat.

 

Mégegyszer szeretném azt elmondani, hogy ha a kisbabánk tényleg jókedvű és jól érzi magát, attól függetlenül, hogy kiütések jelentek meg rajta, nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolnunk, hiszen a pici úgyis jelzi, ha valami gond van.

Viszont az ördög nem alszik, ezért feltétlenül konzultáljunk a gyermekorvossal!