Baba csuklás
2020. 12. 26.

Mi szülők, de legfőképpen az első gyermeküket váró szülők sokat aggódunk babánk egészsége miatt, viszont úgy gondolom, hogy a csuklást kihúzhatjuk az aggodalmak listájáról.

A csuklástól általában megijednek a szülők, mert kívülről nem látszik semmi. Azt gondolják, hogy kellemetlen a babának, azonban ez tévedés.Baba csuklás a pocakban  

A babák már a méhen belül is csuklanak, általában a 9. terhességi héttől kezdve, hiszen a csuklással tulajdonképpen felkészülnek a légzésre és a testük használatára. A csuklás tulajdonképpen a rekeszizom ritmikus összehúzódása. Maga a csuklás fontos szerepet játszik a baba agyának fejlődésében. Ez először hihetetlennek tűnik, de ez így van. A Londoni egyetemen végeztek egy kutatást, amelyben 13 újszülöttnek az agyhullámait figyelték meg csuklás közben. Az izomösszehúzódás, amit a csuklás vált ki az agyhullámokat is befolyásolja, ugyanis a csuklás az agynak olyan információt küld, amiből megtanulják a saját testüket feltérképezni a babák. Ezáltal tudják később tudatosan irányítani a légzésüket. Magyarul a csuklás megtanítja a babának a teste működését és a saját légzésének a kontrolálását.
Mitől csuklik a baba?Ahogy a kis lurkó erősödik ez a csuklási folyamat is ritkábban jelentkezik nála. Csuklás jelentkezhet evés után és nevetés vagy akár fázás következtében is. A csuklást nem minden esetben szükséges megszüntetni viszont, ha emiatt sír a baba akkor már érdemes ellene tenni. A baba csuklása ellen azt tehetjük, hogy nem hagyjuk, hogy a nyelése levegős legyen etetés és szoptatás közben. Figyelnünk kell arra, hogy ne nyeljenek sok levegőt; szoptatásnál ezt úgy tudjuk megelőzni, hogy ha a pici nem csak a bimbót, hanem a bimbó udvart is bekapja.

A tápszeres táplálás esetén már picit nehezebb elkerülni viszont, a büfiztetés sokat segíthet. Sokan tapasztalják, hogy a büfiztetéssel sem sikerült a csuklást elkerülni.A csuklás elmulasztásának lehetőségeiA csuklás ellen általában nem kell tenni semmit. Ha kellemetlen a csecsemőnek, akkor sírni kezd és a mély levegővételtől abbamarad.
A baba csuklásának megszüntetésére nem szabad az orrát befogni.
De ha már a picit is bosszantja, nagymamáink receptje ilyenkor az, hogy kávéskanálból egy csepp citromlevet csepegtessünk a szájába és akkor elmúlhat a csuklás. Ez a módszer sok gyermeknél sikeresen tudja elmulasztani a csuklást. Nagyon fontos, hogy ezt sem szabad túlzásba vinni, ugyanis a túlzásba vitt citromlétől akár gégegörcsöt kaphat a pici. Tehát még egyszer hangsúlyozzuk, hogy csupán EGY CSEPPET érintsünk a nyelvéhez és nem többet!  Kisgyerekeknél jó módszer lehet még a csuklás elmulasztására, ha 9 korty vizet adunk nekik. Nagyobb gyermekeknél akár a lufi fújás is jó módszer lehet.

Ha a baba csuklása a szokásosnál tartósabban fennáll, akkor érdemes gyermekorvossal konzultálni, hiszen gyerekkorban a szervezet érzékenyebb bizonyos dolgokra.

Előfordulhat, hogy a szülő idegenkedik a citromleves megoldástól, akkor ezt helyettesítheti anyatejjel vagy pár korty vízzel esetleg teával is, hogy elmúljon a csuklás. Esetleg még egy csukás koktélt is keverhetünk nekik. Ezek pici golyók, amiket vízben kell feloldani. Fontos, hogy a csuklás koktél alkalmazása előtt mindenképpen konzultáljunk a gyermekorvosunkkal! Ugyanakkor, ha nem sír és a babát sem zavarja akkor nem feltétlenül kell ebbe beleavatkoznunk.

Visszatérve a cikk elejére, még annyit lehetne megnyugtatásként hozzáfűzni, hogy élete első éveiben a legtöbb baba sokat csuklik, hiszen ez egy természetes jelenség és szerencsére ritkán utal problémára. A pici babáknak nem okoz kellemetlenséget és fájdalmat sem. Zárójelben annyit érdemes megjegyezni, hogy ha sokat csuklik a baba előfordulhat akár bukás is, ami azt jelenti, hogy visszajön az étel, amit megevett. Ettől sem kell megijedni csak figyelni kell arra, hogy vissza ne nyelje.