Altatódal babáknak
2020. 12. 26.

Amikor egy pici gyermeket először altat a mamája az a dallam a legelső ingerek között van, amik a születése után érik a kicsit, ezért rendkívül meghatározó szerepe van.

 

A legtöbb kisbabánál észrevehető, hogy sokkal könnyebben szenderül álomba és békésebben, nyugodtabban alszik arra a dalocskára, amivel a mamája a születését követően altatta.

 Általában a kismamák többsége már a várandósság alatt is énekel, dúdol a babájának, így ezek az ingerek sok esetben az anyaméhben is elérik a babákat. Ezért a kicsik nagyon pozitívan élik meg, ha énekelnek vagy dúdolnak nekik. Az anyukájuk hangja, a közelségének az érzése nyugalmat és biztonságot jelent a picinek. Ezért is van az, hogy a kisgyerekek sokkal jobban szeretnek az anyukájuk által énekelt, dúdolt altatódalra elaludni, mint csak a sima ringatózásra tennék.  

A legegyszerűbb az lenne ha lejátszanánk egy  neki is tetsző dalocskát, de szerintem ez nem igazán lesz hatékony. Véleményem szerint az a legjobb a babának, ha az édesanyja énekel, dúdol neki, miközben ringatva altatja. Hiszen az anyukája hangja és közelsége mindig megnyugtatja a kicsit, így könnyebben szenderül álomra, és nyugodtabb lesz az alvása.

Az ilyen dalocskák legyenek lassúak és könnyen énekelhetőek. Nyilván nem mindenki lehet profi énekes, de ha nem is tudunk nagyon szépen és tisztán énekelni, akkor sem szabad feladni, az is jó lehet ha dúdolunk a kisbabánknak. Lényegesebb szempont a dúdolás esetén, hogy kellőképpen lágy és jó dallamú legyen. Fontos, hogy a  kicsi szinte ugyanolyannak érezze, mintha az a dal valóban énekelve lenne.