A legkellemesebb esti program: A babafürdetés
2020. 12. 27.

A babafürdetés egy eléggé szülő függő tevékenység és itt nem arra gondolok, hogy van, aki hamar túl akar lenni rajta és van, aki pedig órákig képes nyújtani, hanem arra szeretnék kilyukadni, hogy vannak  kezdő, még tapasztalatlan elsőgyermekes szülő, és vannak akik már rutinosan végzik ezt a mindennapos esti mókát a kis lurkóval.

Igen mókának neveztem, mert a fürdetésnek ideális esetben mókának kell lennie.

Akkor csináljuk jól ha a kisbabánk örül és várja a fürdést.

És valóban a kis csöppség eleinte még magát a fürdetést is élvezni fogja, de egy idő után már unalmassá tud válni  számukra a monoton művelet és valami extrát , egy kis pluszt szeretnének.

 A babák azt szeretnék ha mindenféle érdekes dolog venné körül őket a fürdetés ideje alatt a kádban, hogy ne unatkozzanak, ezért fontos az, hogy, mikor babakellékeket vásárolunk, akkor tárazzunk be jónéhány színesebbnél színesebb vidám kacsát, békát, delfint és egyéb figurát, kis hajót, buborék fújót és mindenféle vízi fürdőjátékot.

 

A babafürdetés nem annyira nehéz, mint amilyennek kinéz, ugyanis, ha kellő boldogsággal tölti a napot a pici akkor akár már az első fürdés is valamilyen szinten gördülékenyen fog menni, itt gondolok arra, hogy nem fog elkezdeni sírni, ha hozzáér a víz (vannak olyan esetek amikor néhány baba egy apróbb sírásba kezd ahogy víz éri a testét vagy vizet lát) vagy esetleg úgy tekeregni, mint a kígyó csak ne legyen fürdetés. De ha ez nem is mindig sikerül, mert előfordulhat, hogy lesz ilyen, akkor tegyünk neki oda játékokat, és játszunk, pancsoljunk vele, hogy biztonságban, jól érezze magát a vízben. Hiszen mindennél fontosabb, hogy zökkenőmentesen történjen minden fürdetés, és a kicsinek jó emlékei legyenek a fürdetésről.

Jó emlékei viszont csak akkor lesznek ha önfeledten tud pancsolni, ami viszont azzal jár, hogy óhatatlanul vizes lesz a fürdetés helyszínének a környéke is.

Ezzel számolni kell akkor, amikor kiválasztjuk a fürdetés helyét. Ha a fürdőszobában történik a fürdetés, akkor nincs probléma, mert könnyű feltakarítani. Viszont ha valamelyik szobában történik a fürdetés babakádban, akkor számolni kell azzal, hogy a falak, bútorok és a szőnyeg is vizes lehet. Ezért az első fürdetések előtt gondoljuk át jól a fürdetés helyét, hogy utána minél kevesebb időt keljen takarítással töltenünk.

Fontos, hogy a víz megfelelő hőmérsékletű legyen, hiszen ezt fogja élvezni. Ha túl meleg vagy hideg azt jelezni fogja egy kis kapálózással, ritkább esetekben picit sírdogál. Viszonylag hamar kitapasztalhatjuk, hogy milyen hőmérsékletű vízben szeret fürdeni a kicsi. Legegyszerübb ha beszerzünk egy vízhőmérőt, aminek például vidám halacskás alakja van. Ezzel könnyedén ellenőrízhetjük a víz hőmérsékletét és a kicsi játszhat vele ha szeretne. Igyekezzünk oda figyelni arra, hogy mint minden a kicsi életében pontos időben történjen. Mindennap egy adott időben kezdődjön a pancsolás és egy adott időben érjen véget. Előfordulhat és elő is fog fordulni, hogy ezek az időpontok valamelyest megcsúsznak, de nagyon fontos, hogy az időpontok ne csússzanak sokat. Ha jól csináljuk és következetesen betartjuk a babánk életében a fix időpontokat, etetés, altatás, fürdetés, stb. és a baba jólérzi magát, akkor Ő tudni fogja, hogy mikor minek jött el az ideje és nem fog ellenkezni.

Ahhoz, hogy a kisbabánk jólérezze magát a fürdetés során és szeressen fürdeni, fontos még, hogy milyen tisztálkodási termékeket használunk a fürdetéshez. A babák fürdetéséhez nem használhatjuk azokat a tisztálkodási termékeket mint amiket mi magunk használunk. Egyszerűen ami a felnőtteknek jó az a babáknak túlzottan erős és durva. Ezért vannak a kifejezetten babáknak kifejlesztett babaápolási termékek. Ezekről a termékekről és a fürdetés helyes módjáról, menetéről elsősorban a védőnők és gyermekorvosok tudnak megfelelő tájékoztatást adni, másodsorban pedig a gyártók, forgalmazók.