A legkellemesebb esti program: A babafürdetés
2020. 12. 27.

A babafürdetés egy eléggé szülő függő tevékenység és itt nem arra gondolok, hogy van, aki hamar túl akar lenni rajta és van, aki pedig órákig képes nyújtani, hanem arra szeretnék kilyukadni, hogy vannak  kezdő, még tapasztalatlan elsőgyermekes szülő, és vannak akik már rutinosan végzik ezt a mindennapos esti mókát a kis lurkóval.

Igen mókának neveztem, mert a babafürdetésnek ideális esetben mókának kell lennie. Akkor csináljuk jól ha a kisbabánk örül és várja is azt. És valóban a kis csöppség eleinte még magát a fürdetést is élvezni fogja, de egy idő után már unalmassá tud válni  számukra a monoton művelet és valami extrát , egy kis pluszt szeretnének.

Előkészületek az újszülött fürdetéséhez  Mielőtt elkezdjük fontos, hogy mindent előkészítsünk. Figyeljünk arra, hogy a helyiség ahol fürdetjük a babát ne legyen hűvös. Készítsük elő a vizet mielőtt levetkőztetjük a babát. A babakádat engedjük meg vízzel. A baba fürdetésekor ügyeljünk arra, hogy ne engedjünk sok vizet a kádba, különösen az újszülött fürdetésénél. Amíg a köldökcsonk be nem gyógyul nem érheti tartósan víz, ezért a vízszint olyan magas legyen, hogy ezt ne érje el. Fontos, hogy a víz hőfoka is megfelelő hőmérsékletű legyen, hiszen ezt fogja élvezni. Ha túl meleg vagy hideg azt jelezni fogja egy kis kapálózással, ritkább esetekben picit sírdogál. Viszonylag hamar kitapasztalhatjuk, hogy milyen hőmérsékletű vízben szeret fürdeni a kicsi. Legegyszerűbb, ha beszerzünk egy vízhőmérőt, aminek például vidám halacskás alakja van. Ezzel könnyedén ellenőrizhetjük a víz hőmérsékletét és a kicsi játszhat vele ha szeretne. Akár a régi időkből ismert könyökpróbával is letesztelhetjük a hőfokot, mivel ezen a helyen az egyik legvékonyabb bőrünk, így könnyen megállapíthatjuk jó-e a víz hőmérséklete.


A babafürdetés kellékeiA babák azt szeretnék ha mindenféle érdekes dolog venné körül őket a fürdetés ideje alatt a kádban, hogy ne unatkozzanak, ezért fontos az, hogy, mikor babakellékeket vásárolunk, akkor tárazzunk be jónéhány színesebbnél színesebb vidám kacsát, békát, delfint és egyéb figurát, kis hajót, buborék fújót és mindenféle vízi fürdőjátékot.

Ahhoz, hogy a kisbabánk jól érezze magát a fürdetés során és szeressen fürdeni, fontos még, hogy milyen tisztálkodási termékeket használunk a fürdetéshez. A babák fürdetéséhez nem használhatjuk azokat a tisztálkodási termékeket mint amiket mi magunk használunk. Egyszerűen, ami a felnőtteknek jó az a babáknak túlzottan erős és durva. Ezért vannak a kifejezetten babáknak kifejlesztett babaápolási termékek. Ezekről a termékekről és a fürdetés helyes módjáról, menetéről elsősorban a védőnők és gyermekorvosok tudnak megfelelő tájékoztatást adni, másodsorban pedig a gyártók, forgalmazók.A babafürdetés idejeIgyekezzünk odafigyelni arra, hogy mint minden a kicsi életében pontos időben történjen. Mindennap egy adott időben kezdődjön a pancsolás és egy adott időben érjen véget. Előfordulhat és elő is fog fordulni, hogy ezek az időpontok valamelyest megcsúsznak, de nagyon fontos, hogy az időpontok ne csússzanak sokat. Ha jól csináljuk és következetesen betartjuk a babánk életében a fix időpontokat  és a baba jól érzi magát, akkor Ő tudni fogja, hogy mikor minek jött el az ideje és nem fog ellenkezni. Fontos tehát hogy a babafürdetés ideje egy meghatározott időpontban történjen.A baba tartása fürdetésnél


Először is a babát hátánál tartva fokozatosan engedjük a vízbe. Az egyik kezünkkel fogjuk meg a babát a hónalja alatt , úgy hogy közben a karunk tartja a kicsi fejét, a másikkal pedig fürdessük. Aztán óvatosan megfordítjuk a babát, a mellkasánál fogjuk tartani a kezünkben. Fontos hogy figyeljünk a fejének tartására. Manapság már vannak olyan babakádak amelyeknél kifejlesztettek kádban használható babatartót. Ezek kagylószerű kialakítása már alátámasztja a baba testét.

A babafürdetés idejének nem kell túl hosszúnak lenni, csak pár percig kell hogy tartson. Az újszülöttek bőre nagyon érzékeny, a fürdővíz hamar ki tudja szárítani.

A babafürdetés nem annyira nehéz, mint amilyennek kinéz, ugyanis, ha kellő boldogsággal tölti a napot a pici akkor akár már az első fürdés is valamilyen szinten gördülékenyen fog menni, itt gondolok arra, hogy nem fog elkezdeni sírni, ha hozzáér a víz (vannak olyan esetek amikor néhány baba egy apróbb sírásba kezd ahogy víz éri a testét vagy vizet lát) vagy esetleg úgy elkezd tekeregni, mint a kígyó csak ne legyen fürdetés. De ha ez nem is mindig sikerül, mert előfordulhat, hogy lesz ilyen, akkor tegyünk neki oda játékokat, beszélgessünk neki, pancsoljunk vele, hogy biztonságban, jól érezze magát a vízben. Hiszen mindennél fontosabb, hogy zökkenőmentesen történjen minden babafürdetés, és a kicsinek jó emlékei legyenek a fürdetésről.