Gyerekbarát kutya
2020. 12. 27.

Sok családnál felmerül a kérdés, hogy milyen kapcsolat lesz a születendő gyermek és a kutya között.

A kutya fajtájának a kiválasztásakor érdemes előre számolnunk azzal is, hogy szeretnénk-e ha kisbabával bővülne a család, valamint azt is kalkuláljuk bele, hogy mikor szeretnénk a gyerek áldást.

Fontos utána járni, hogy az adott kutyafajta mekkora termetű lesz a baba érkezésekor, mennyire gyerek barát, hogy általában mennyire stabil az idegrendszere, mennyire nyugodt, kiegyensúlyozott. Érdemes a választásunk előtt alaposan körbe járni a témát, utána olvasni, konzultálni például kutya kiképzőkkel, tenyésztőkkel.

Azért is szükséges, hogy alaposak és körültekintőek legyünk mert egy rossz döntés esetén lehet, hogy kénytelenek leszünk a kutyát elajándékozni. Ez pedig nehéz ha időközben a kutyus is a szívünkhöz nőt és családtagként szeretjük. Több mint 100 olyan kutyafaj van, amelyekkel ha jól bánnak és kellőképpen foglalkoznak a megfelelő nevelés hatására, legnagyobb figyelemmel és odaadással lesz a kicsink felé.

Elhoztam nektek pár fajtát és ezekről egy kis leírást róluk, hogy a választás a lehető legegyszerűbb és legjobb legyen számotokra.

 

Egy pár gyerekbarát kutya:

 

Az Újfundlandi:

Egyik érdekessége, hogy olyannyira békés, hogy még csak nem is ugat, épp ezért van az, hogy ha ugat akkor már baj van és nem csak a ház előtt elsétáló embert ugatja meg. Nagyon barátságos és kimondottan kedves a családjával és a babákkal is. A sétáltatások során sem fenyeget az a veszély, hogy ha más kutya jön szembe akkor eszeveszettül elkezd ugatni és majd kiugrik a bőréből, mert nagyon illedelmesen és kedvesen fogadja a felé közeledő kutyákat.

Az Uszkár:

Egy olyan háziállat, amely nagyon bújós fajta és nagyon tetszik neki már az is, hogyha csak egy-egy simogatást kap miközben mi a lakásban járkálunk. Ugyanakkor számtalan dolgot képes a gazdájától elsajátítani. De emellett nagyon érzékeny lélek.

A Vizsla:

Bátran kijelenthetjük, hogy az alkalmazkodóképessége ennek a kutyának a legjobb, hiszen a kimagasló intelligenciája teszi azzá, aki.

Az Ír szetter:

Nagyon életvidám és a mókázásra, szórakozásra mindig, minden körülmények között kapható. Ő is rendkívül családbarát és a kisgyerekekkel is teljesen jól el van.

A Labrador:

Egy Labradorból áradnak a cukiság hormonok. Nagyon kedves és játékos. Az agresszív viselkedés teljesen távol áll tőle, viszont nem félénk fajta és imádja a vizet.

A Golden Retriever:

Képes mindenkivel nagyon jó barátságot ápolni, gyerekekkel, gazdival és más kutyákkal egyaránt. Rendkívül játékos és gyerekbarát

 A Beagle:

Egy nagyon türelmes és okos kutya. Hamar megtalálja a közös hangot a gyerekekkel. Nyugodtan tartható panellakásban. Annak ellenére, hogy milyen kicsi, nagyon sportos és folyton játszani képes kutyus.

Skót juhász:

Ha azt mondom, hogy „Lassie” akkor már mindenkinek beugrik melyik kutya is a skót juhász. Nyugodt és megbízható természete miatt már az újszülött gyermek mellé is ideális.

A Cocker spániel:

Intelligens és gyerek mellé tökéletes választás. Rendkívül emberszerető és könnyen alkalmazkodik. Mindemellett idomítható is.

Az Angol buldog:

Minden valószínűség szerint ő lesz a gyerek kedvence, hiszen bohóckodó viselkedése miatt szeretik világszerte. Viszont nem annyira sportos, de emellett szeret a család közelében lenni. Amolyan bújós típus. Fontos tudni, hogy horkol a kutyus, szóval, ha lehet akkor ne a gyerek mellett aludjon.

A Boxer:

A Boxer egy olyan fajta, amely nagyon hamar és nagyon szoros kapcsolatot ápol a család összes tagjával. Rengeteg mozgás jellemzi, tehát másodpercek alatt körbejárja a házat a kerttől kezdve az utolsó sarokig. Gyermekekkel nagyon jól kijön, védelmezi és szereti őket.

A Bichon:

Jellemző rá, csak úgy, mint a Boxerre, hogy nagyon életvidám és igényli a folyamatos mozgást. A családdal való szoros kötelék kiépítése is fontos számára, csak úgy, mint a Boxernél. Nagyon nyugodt természetű kutya, de ha kell, tud igen harcias is lenni.

A Norfolk Terrier:

Amikor először meglátnánk azt gondolnánk, hogy 1-2 óra játék nekik elég, azonban ez nem így van. Képesek akár egész nap fel és alá rohangálni. Rengeteg szeretetre van szükségük és ugyanakkor ezt ők is viszonozzák felénk. Nem tetszik neki, ha a gazdi más kutyákat is megsimogat, viszont ő könnyebben barátkozik más kutyákkal. Azt jó tudni, hogy mivel rengeteg energia rejlik benne így nem igazán ajánlott lakásba.